Ο τρόπος που μαγειρεύετε το φαγητό σας δρα καταλυτικά στο σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ενώ επηρεάζει σημαντικά και την διατροφική αξία της τροφής. Για αυτό το λόγο ακόμη και φαγητά τα οποία θεωρούνται άκρως παχυντικά είναι δυνατό να τα απολαύσετε ξανά, αν τροποποιήσετε λίγο τον τρόπο παρασκευής τους, έτσι ώστε να μειωθούν οι θερμίδες τους. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά μόνο λανθασμένοι συνδυασμοί.
Γενικός κανόνας της υγιεινής μαγειρικής είναι ότι όσο λιγότερο λάδι βάζετε στο φαγητό, τόσο λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) παίρνετε. Ενδεικτικά, μία κουταλιά λάδι ζυγίζει 15 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 135 θερμίδων. Ένα κουταλάκι λάδι ζυγίζει 5 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 45 θερμίδων. Επίσης, καλό είναι το λάδι να μην μαγειρεύεται αλλά να το προσθέτετε ωμό στο πιάτο σας κατά το σερβίρισμα.


Επιπλέον, η θερμότητα στην οποία μαγειρεύονται τα φαγητά – πράγμα που εξαρτάται από το «μέσο» μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε και εδώ ξεκινάνε οι ευεργετικές ιδιότητες των σκευών μας- αυξάνει ή μειώνει την περιεκτικότητά των τροφών σε τοξίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη θερμότητα κάποιες τοξίνες καταστρέφονται, ενώ δημιουργούνται κάποιες άλλες. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
Μάθετε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου μαγειρέματος και δοκιμάστε να αλλάξετε την διαδικασία που ετοιμάζετε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε «εκπτώσεις» στη γεύση τους.
Στον ατμό
Είναι αναμφισβήτητα ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, καθώς τα σκεύη της Quinox χρησιμοποιούν σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, η οποία είναι αρκετή για να καταστρέψει τα μικρόβια και τις τοξίνες χωρίς να χάνονται τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, ενώ ακόμη και οι πιο ευπαθείς βιταμίνες διατηρούνται αναλλοίωτες. Επίσης το γεγονός ότι δεν απαιτείται καθόλου νερό συμβάλλει σημαντικά στο να παραμένουν οι τροφές γευστικές και να μην μειωθεί η θρεπτική τους αξία.
Μαγερευτά
Για όσα φαγητά δεν μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, η καλύτερη επιλογή είναι μαγειρευτά στην κατσαρόλα. Όταν βράζουμε το φαγητό υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσουμε» πολλά θρεπτικά συστατικά εξαιτίας του νερού. Για αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε η ποσότητα του νερού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη έτσι ώστε το φαγητό να βράσει στα υγρά του, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά εύγευστο και ταυτόχρονα θρεπτικό. Ακόμη για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία και στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
Για τους παραπάνω λόγους η χρήση των σκευών της Quinox είναι το καλύτερο όπλο για καθημερινή, υγιεινή μαγειρική.
Βιβλίο οδηγιών για τα σκεύη Quinox

Οι συνταγές που σας προτείνουμε είναι ενδεικτικές για να βοηθήσουμε να καταλάβετε τη χρήση της καινούριας σας κατσαρόλας. Οι χρόνοι που αναφέρονται μπορεί να διαφέρουν λίγο αφού είναι σχετικοί με τα υλικά, την ποσότητά τους, τη δύναμη της ηλεκτρικής κουζίνας.